Ovnak Oil

Benzinska crpka „Ovnak oil“ opremljena je najsuvremenijom opremom za točenje goriva te širokim asortimanom maziva i ulja za sva motorna vozila. Otvaranjem ove benzinske crpke poduzeće Ovnak je stvorilo preduvjet za brži razvoj ovog kraja, te potporu razvoju proizvodnje, naročito u segmentu stočarstva i poljoprivrede.

Ovnak benzinska crpka

Novootvorena benzinska crpka nalazi se na prijevoju Ovnak, na regionalnom putuR-440 Travnik-Zenica, te je važno napomenuti da je ovo jedina benzinska crpka na ovom prostoru.

Farma Ovnak

Farma Ovnak smještena je na Ovnaku. Ovnak je prijevoj i istoimeno selo, smješteno podno planine Vlašić, na 700 m n/v na međi općine Travnik i Zenica.
Ovnak jučer: Farma je osnovana krajem 2001. godine, a prvobitna djelatnost je bila uzgoj ovaca.

Ovnak farma2

Godišnje se proizvodilo oko 5 T sira, na raspolaganju je bilo 2000 ovaca, te oko 1200 ovnova za kurbane, svake godine.

Ovnak danas: 30 hektara vlastitog pašnjaka, 30 hektara iznajmljene zemlje od Općine Zenica, te 28 hektara iznajmljeno od Općine Vitez čini ukupnu površinu ove farme.

Farma trenutno ima 74 muzne krave, od kojih je 85% simental a ostatak od 15 % plemenita krava, holštajn i montafon vrsta, zatim 21 tele, 25 muških junadi za tova, 70 rasplodnih junica i 30 svinja. Od ovog ukupnog broja, oko 60% krava je iz vlastitog uzgoja. Na farmi egzistira peta generacija krava. Farma vrši i proizvodnju stočne hrane, te se oko 55% hrane proizvede za vlastite upotrebe.

Dnevna količina mlijeka iznosi oko 900- 1000 l, s tim da se od 130- 150 ml dnevno potroši za ishranu teladi. Mjesečno se proizvede od 27.000-29.000 l mlijeka, dok je godišnji prosjek 6, 290 l po grlu u laktaciji.

Ciljevi i planovi:

Mi želimo postati jedna od vodećih farmi s najvećom proizvodnjom mlijeka u Bosni i Hercegovini. Također, u segmentu tova junadi želimo postati značajan proizvođač mesa, ali i mesnih prerađevina. U segmentu prerade mlijeka, želimo osposobiti kapacitete za proizvodnju zdravih, te ekološko prihvatljivih proizvoda za plasman na europsko tržište. Svjesni smo da sve ove ciljeve možemo ostvariti uz podršku lokalne i šire društvene zajednice, posebno vodeći računa o izgradnji vlastite robne marke Ovnak eco.

Ovnak, inula helenium L.

OVNAK (oman, tuščak, ivanjsko zelje) je veoma stara ljekovita biljka, koja je bila dobro poznata starim Grcima i Rimljanima. Podrijetlom je iz centralne Azije a kulturom je raširena po cijeloj Europi. Uzgaja se po vrtovima a u nas se često nalazi i u prirodi. Još i danas se koristi u službenoj medicini kao expectorans, diurecitum, stomatichicum, uterinum. Kao gorka i aromatična biljka koristi se kao sredstvo protiv želučanih tegoba i za poboljšanje teka, pa se radi toga često koristi kod izrade aperitiva...

Ovnak

PODJELI:
  • OVNAK d.o.o.
    Poslovni centar PC-96/2
    72250 Vitez, BiH

  • +387 30 717 106 +387 30 717 107
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Top